Er wordt de laatste tijd veel geschreven en gesproken over ESG. Deze nieuwe regelgeving wordt vanaf 2024 ingevoerd voor grote bedrijven en geldt vanaf 2026 voor alle bedrijven. In dit artikel vertellen we u alles over het ESG en wat dit voor uw bedrijf betekent. Welke impact heeft het ESG op uw bedrijfswaardering?
Liever luisteren? Beluister deze aflevering van de podcast Tussen de Bedrijven Door hier:
Wat is ESG?
ESG gaat over Environmental, Social en Governance. De ESG is afgeleid van het PPP principe, wat staat voor People, Planet, Profit. De ESG is een middel om de duurzame investeringen van uw bedrijf te meten. Hierbij wordt gekeken naar:
- Environment: welke invloed heeft u op uw omgeving?
- Social: hoe gaat u om met uw personeel en toeleveranciers?
- Governance: hoe wordt uw organisatie geleid en bestuurd?
Uw bedrijf gaat rapporteren op ESG. ESG staat voor ondernemen met oog voor milieu, klimaat, sociale omstandigheden en uw beleid.
De oorsprong van het ESG
In de huidige maatschappij staan we voor een grote uitdaging op het gebied van duurzaamheid en klimaat. In de Europese Unie zijn resoluties aangenomen, waar de Global Sustainability Reporting Directive (GSRD) een onderdeel van is. Hierin vindt u de Green Deal. In deze overeenkomst is afgesproken dat Nederland in 2030 minder CO₂ moet uitstoten. We gaan voor een reductie van wel 55 procent. Om dit te bereiken is het belangrijk dat er veel verandert. Daarom zijn er Europese standaarden opgesteld waarop u als bedrijf gaat rapporteren.
De ESG vloeit voort uit de 17 duurzame doelen van de Verenigde Naties, de Sustainable Development Goals.
Wanneer start de ESG rapportage?
Vanaf 2024 worden grote bedrijven verplicht om ieder jaar een ESG-rapportage aan te leveren. Wanneer is uw bedrijf een “groot” bedrijf?
- U heeft meer dan 250 medewerkers in dienst;
- U heeft 40 miljoen omzet of meer;
- U heeft 20 miljoen of meer op de balans staan.
Wanneer u aan twee van de drie criteria voldoet, moet u vanaf januari 2024 een ESG-rapportage maken. Vanaf januari 2026 gaat deze regel in voor alle bedrijven.
Hoe gaat de ESG-rapportage eruitzien?
De ESG-rapportage is niet iets wat u er zomaar bij doet. Het is belangrijk om na te denken over uw invloed op uw omgeving. Kijk daarvoor ook naar de 17 sustainable development goals van de VN. U heeft invloed op uw directe omgeving en deze invloed wilt u inzichtelijk maken. Daar krijgt uw accountant een hele grote rol in.
De discussie over de ESG-rapportage is in volle gang. Waaraan moet het getoetst worden en hoe weet u of u het goed doet? Beschikt de accountant al over voldoende kennis? In de loop van 2023 en 2024 moet er meer regelgeving komen om uw ESG-beleid meetbaar te maken.
Relevantie van het ESG voor mkb-ondernemers
Nu vraagt u zich misschien af: waarom moet ik mij hier al mee bezighouden? Natuurlijk is het waar dat u pas over een paar jaar een verplichte rapportage bij moet houden. Maar in de rapportage moeten grote bedrijven aangeven wie hun toeleveranciers zijn en hoe die omgaan met het milieu. Waarschijnlijk gaat u daardoor nu al getoetst worden op uw ESG-beleid. Hoe gaat u om met mensen, omgeving en corruptie? Waar koopt u de producten in? Wat legt u uw leveranciers weer op? Dat wordt een soort waterval die door de hele keten heen stroomt.
Voordelen van het hebben van een duidelijk ESG-beleid
Voor sommige ondernemers zal deze rapportage vooral als een ‘moetje’ voelen. Dat is het ook, want als u niet meegaat in de stroom ondervindt u nadelen. Bedrijven met een onduidelijk of ontbrekend ESG-beleid krijgen minder klanten of afzetmogelijkheden. Hierdoor vermindert uw bedrijfswaardering.
Het is dus belangrijk dat u zo snel mogelijk met uw ESG-beleid aan de slag gaat. Wat zijn de voordelen van een goed ESG-beleid? Hiermee verbetert u uw reputatie, bereikt u nieuwe doelgroepen en behoudt u uw huidige klanten. Maar er zijn nog veel meer voordelen:
- Het hergebruik van grondstoffen leidt tot kostenbesparing;
- Een goed ESG-beleid geeft u een voorsprong op de concurrentie;
- Door te laten zien dat u bezig bent met uw ESG-beleid, verbetert u uw reputatie;
- De maatregelen die voortvloeien uit uw ESG-beleid zorgen voor minder energiegebruik;
- U behoudt medewerkers die het milieu en klimaat belangrijk vinden;
- Het is een mooie extra tool voor goed werkgeverschap.
In de toekomst zullen er steeds meer subsidies en kortingen voor duurzame initiatieven komen. Hierdoor wordt het nog aantrekkelijker om te werken aan uw ESG-beleid.
Bedrijfswaardering en uw ESG-beleid
Bedrijfswaardering gaat over twee zaken: het verbeteren van uw kasstromen en de voorspelbaarheid van uw kasstromen. Het ESG-beleid kan ervoor zorgen dat u meer omzet draait. Met een goed ESG-beleid bent u een aantrekkelijke samenwerkingspartner. Wanneer u te weinig doet aan het ESG-beleid is het mogelijk dat u binnenkort niet meer voldoet aan de regelgeving van uw afnemer. Dat zorgt voor minder kasstromen, die zullen gaan opdrogen.
Als u nu inzet op het ESG-beleid is dat erg voordelig. Nog niet iedere mkb-ondernemer is hiermee bezig, dus u heeft een concurrentievoordeel. U maakt zichzelf extra aantrekkelijk voor internationale samenwerkingen met grote bedrijven. Hierbij is er wel een omslagpunt: in de loop van 2024 en 2025 gaan de meeste bedrijven aan de slag met het ESG-beleid. Hierdoor valt u minder op. Dan is het vooral nadelig als u er onvoldoende mee bezig bent.
Als u een koploper bent in de ESG rapportage, bent u interessanter voor bedrijven die minder goed zijn in ESG. Zij willen uw bedrijf graag overnemen. Het is een stukje strategische premie.
ESG en bedrijfsovername
Uw ESG-beleid wordt nu al meegenomen in due diligence en uw bedrijfswaardering. Als u uw bedrijf wilt verkopen aan een groter bedrijf, is het belangrijk dat u zich voorbereidt op een due diligence over de ESG. Dus wacht niet tot 1 januari 2026, maar ga nu al strategisch aan de slag met ESG en haal uw voordeel eruit. Zeker als u bezig bent met een verkooptraject. Neem hiervoor een adviseur aan die verstand heeft van ESG.
Wees u bewust van de huidige relevantie van het ESG-beleid. Deze nieuwe regelgeving geeft u een kans om de kasstromen te verbeteren en dat is altijd goed voor uw bedrijf.
BBN helpt u graag bij uw ESG-beleid
Bij BBN zijn we altijd als eerste op de hoogte van ontwikkelingen in de wereld van het mkb. Hierdoor weten wij alles over het ESG-beleid.
Heeft u hulp nodig bij het opstellen van uw duurzame doelstellingen? Wilt u weten hoe u nu al met ESG aan de slag kunt gaan? Wij adviseren u graag over hoe u uw bedrijf duurzaam kunt inrichten. Zo bent u klaar voor de toekomst en blijft u aantrekkelijk voor uw klanten. Neem contact op met een van onze adviseurs voor een vrijblijvend gesprek.